teksti    bibliografija    povezave    id
Plečnik Jože
Prenova Križank
Trg francoske revolucije 2
Ljubljana
1956
Prenova Križank je dolg proces, ki ga začne Plečnik s prenovo velikega dvorišča oziroma preddverja, Peklenskega dvorišča in križevniškega zidu. Prenova je izjemno avtorska in temelji na dodajanju, dekoriranju in poudarjanju pripovednosti posameznih elementov. Plečnik očisti zid in ga fizično odpre z novimi vhodi in drugimi odprtinami, uredi tlak in arkadno galerijo v preddverju, predvsem pa ustvari izjemno intimen prostor Peklenskega dvorišča, s posebnim sistemom stenske osvetlitve, tlakom in klopmi.
Varuje se celota.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič