teksti    bibliografija    povezave    id
Sever Savin
Tiskarna Mladinska knjiga
Dunajska cesta 123
Ljubljana
1963-1966
Nagrada Prešernovega sklada 1967
Popolnoma pasovno organizacijo tlorisa omogoča armiranobetonska konstrukcija. Določa okvir fasadnega člena, ki ga dopolnjujejo polnilo, steklo in svetlobnik. Fasadne člene prečno povezujejo pasovi stropnih preklad in svetlobnika, ki zvezno potekajo po celotni širini stavbe. Vhod, administrativni del in dostavne rampe so pozorno oblikovani.
Varuje se celota.
status: dediščina
status: dediščina
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Erbežnik Janez
na temo "Tiskarna Mladinska knjiga", 18.11.2005, 18:29
Po 40 letih si je stavba že zdavnaj prislužila nagrado za energetsko zgrešeno stavbo. Betonski kanali, za razvod toplozračnega ogrevanja, so sestavni del stebrov in stropnih preklad, brez vsake izolacije in temu primerne so izgube.
Svetlobniki pa so poglavje zase, saj so v osnovi neprimerni za kakršna koli vzdrževalna dela in kot takšni življensko nevarni, da o energetskih izgubah ne govorim.
Povezovalni pasovi med tremi halami so 10 cm debele armiranobetonske plošče v širini 2m med stebri. Tako je prevoz težje opreme med halami zaradi nosilnosti samo na "lastno odgovornost"...
Ne omalovažujem nagrade iz leta 1967 pa vendar naj bi nagrade podeljevali na osnovi energetske varčnosti in zadovoljnih uporabnikov čez vsaj 10 let. To bi bila prava DEDIŠČINA!!! Kdo se upa?
 
Marie Beck
Energija v tovarnah, 20.07.2014, 13:29
Vprasanja energetske efizience so v razlicnih stavbah popolnoma drugacna. V tovarnah pri proizvodnem procesu razen tega nastane veliko odvecne energije. Kar je mogoce v stanovanjski stavbi problem, v tiskarni najbrz ni. Vmes je tiskanje postalo avtomatizirano, delavcev, ki rabijo 21 stopinj, je najbz komaj kaj prisotnih, lahko imajo tudi dobro izolirane kabine, iz katerih nadzorujejo proizvodnjo. Vasa argumentacija, Janes Erbeznik je popolnoma zgresena, ker ne upostevate namembnosti objekta...(functional class)
 
Janez Erbežnik
Brez naslova, 15.01.2015, 11:08
PRAV Z UPOŠTEVANJEM (BIVŠE) NAMEMBNOSTI SEM NAPISAL KAR SEM NAPISAL. SEDAJ JE TAKO "BREZ VEZE", TISKARNE NI VEČ, IN STAVBA OSTAJA SPOMENIK, TAKO ENERGETSKE POTRATNOSTI, ŠE BOLJ PA POŽREŠNOSTI NOVODOBNIH VOLUHARJEV!!!
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič