teksti    bibliografija    povezave    id
Jugovec Oton
Jedrski reaktor Jožef Stefan
Podgorica pri Ljubljani
1961-1965
Nagrada Prešernovega sklada 1967
Plečnikova nagrada 1979

Objekt jedrskega reaktorja v Podgorici s samosvojo formo asociira na atomsko gobo kot antipod naravni krajini, kjer leži.
Prvotni kompoziciji objektov reaktorja, ki jo sestavljajo reaktor, administrativni objekt in vodni stolp sta bila kasneje dodana še dva študijska oz. delovna trakta – kemija in fizika.
Specifično zunanjo formo objekta reaktorja definirajo porezani vogali kocke in kupolasta forma strehe, ki ustvarjajo tudi nenavaden, poseben notranji prostor. Sama dinamika forme je poudarjena z oblikovanjem pločevinaste fasade.
Preprosta raščena tlorisna shema povezuje ostale objekte z edinstveno formo reaktorja. Montažna fasada administrativno-študijskega dela z oblikovanimi okenskimi odprtinami se zaključuje z vencem razgibane strehe iz pločevine.
Oblikovanje notranjih stopnišč, montažnih predelnih sten, stropov in ostalih detajlov izpričuje izjemno kvaliteto.
Varstveni režim: kompleks se varuje kot celota v zelenem prostoru; še posebno je treba varovati členjenost tlorisne zasnove in vse montažne elemente: fasade, okna, stopnišča.
status: dediščina,
predlagan v strategiji RS za spomenik državnega pomena
status: dediščina,
predlagan v strategiji RS za spomenik državnega pomena
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič