teksti    bibliografija    povezave    id
Kocmut Ivan
Zgornja postaja pohorske žičnice, hotel Bellevue
Pohorje
1955-1958
Gradnja pohorske žičnice je del celovite študije regulacije Pohorja.
Objekt predstavlja moderno zasnovo različnih volumnov na slemenu, oblečenih v leseno oblogo ali kamen. Osrednji element zasnove je steklen gostinski objekt pod strmo dvokapno streho, ki se veže na volumen postaje vzpenjače.
Pomembni so vsi gabariti in členjenost posameznih elementov kot tudi vsi uporabljeni materiali - les, kamen, transparentno steklo ter vraščenost celote v naravni passepartout.

Stanje: objekt je ogorožen, spodnja postaja vzpenjače je že neuspešno prenovljena.
Varstveni režim: varovati je potrebno celoto in jo obnoviti v izvornem stanju.
status: dediščina
status: dediščina
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič