teksti    bibliografija    povezave    id
Kristl Stanko
Osnovna šola France Prešeren
Kidričeva cesta 49
Kranj
1965-1968
Prešernova nagrada 1970
Tlorisni koncept objekta temelji na izredno sugestivni osni zasnovi, vzdolž katere se na eni strani vrstijo prostori za učitelje in administracijo ter glavni vhod, na drugi strani osi pa so v sproščenem ritmu nanizane učilnice s pripadajočimi atriji. Funkcija osrednje osi je skupni prostor – hodnik. Precej nizek, dolg povezovalni hodnik, katerega celoten strop je obdan z vzdolžnim lesenim opažem, dobi svoj dinamični poudarek v svetlobnih pasovih atrijev, ki so nanizani ob njem. Stene prostorov so iz vidnega, z deskami opaženega betona, kar daje notranjosti brutalistični, prvinski izraz, ki pa ni hladen, saj ga mehča lom naravne svetlobe na lesenem stropu. Fasada objekta je iz vertikalnih montažnih fasadnih elementov in močno poudarjenih horizontalnih nadstreškov, ki skupaj z zamikanjem volumnov učilnic ustvarjajo vzdolžno ritmično kompozicijo in se posrečeno vpenjajo v kuliso Karavank v ozadju.
Objekt je precej dobro ohranjen. Ščiti naj se kot celota.
status: ni statusa
status: ni statusa
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
jest osebno
kdo je to ocenjeval, 03.05.2005, 09:44
a je kdo že hodil notr po objektu ....
"Precej nizek, dolg povezovalni hodnik .." - otroci 5 razreda tolčejo po svetilkah (da starejših ne omenjam), hodnik brez dnevne svetlobe
ravna streha zamakala že v 80 (ko sem bil jest tm prisoten)
skratka zasnova, ki ne paše v gorenjsko okolje

moram pa pohvalit, da me je objekt z vsemi napakami navdušil za gradbeni poklic - z idejo k izboljšanju takih "napak"
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič